Home World EUROPE Busstreiken trappes opp med over 4.500 nye sjåfører

Busstreiken trappes opp med over 4.500 nye sjåfører


Av Steinar Schjetne

Fra arbeidstidens start lørdag morgen blir bussjåførene i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark tatt ut i streik. Også bussjåfører i store deler av Nordland og hele Kristiansand slutter seg til de streikende på lørdag.

Dermed vil store deler av kollektivtrafikken her i landet være lammet som følge av bruddet i lønnsoppgjøret. Allerede er rundt 3.800 sjåfører tatt ut i Oslo og Viken, hvilket mandag morgen førte til en betydelig økt belastning på trikker, T-baner og tog.

– Av hensyn til passasjerene håper vi arbeidsgiverne vil tenke seg om og komme tilbake med et akseptabelt tilbud, slik at vi kan få avsluttet streiken raskt og at færrest mulig uskyldige rammes, sier forbundsleder Jim Klungnes i Yrkestrafikkforbundet.

Leder: «Valget skulle vinnes for enhver pris – nå blir det bråstopp for mange prosjekter»

Truer med ny opptrapping

De fire forbundene som har forhandlet med NHO Transport om bussjåførenes tariffavtale – Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet – truer med at ta ut samtlige medlemmer dersom motparten ikke beveger seg ytterligere. Det betyr at nesten 12.000 bussjåfører i hele landet kommer til å legge ned arbeidet.

– Vi kan ikke godta at bussjåførene skal tape i oppgjør etter oppgjør. I dette oppgjøret må vi begynne arbeidet med å tette gapet mellom bussjåførene og industrien, sier leder Jørn Eggum Fellesforbundet.

Han framholder at det for 13 år siden ble etablert en enighet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i bussbransjen om at bussjåførene skal ha lønn på linje med lønna i industrien. Siden den gangen har det motsatte skjedd, hevder Eggum. De siste tre årene har lønnsforskjellen økt med over 16.000 kroner.

Les også: Oslo-skole går tilbake til hjemmeundervisning som følge av streiken

Advarer mot koronakortet

I tillegg til lønnsetterslepet, peker de to forbundslederne på utfordringer knyttet til sterkt belastende arbeidstidsordninger, sikkerheten om bord og framtidig rekruttering til yrket.

Eggum tror streiken kan vare lenge og advarer samtidig regjeringen mot å la seg lure av at «noen trekker koronakortet». Tvungen lønnsnemnd kan settes inn mot en lovlig arbeidskonflikt hvis regjeringen mener streiken fører til at liv og helse blir satt i fare, eller at den truer sikkerheten eller vitale samfunnsinteresser.

– Jeg har også en advarsel til regjeringen og Erna Solberg. Det er ingen tvil om at NHO forsøker å fremprovosere tvungen lønnsnemnd basert på situasjonen i Oslo. Her må man ikke la seg lure. Bussjåfører kan ikke bli lønnstapere bare fordi de har en viktig jobb, slår han fast.

PS! Du leser nå en åpen artikkel. For å få tilgang til alt innhold fra Dagsavisen, se våre abonnementstilbud her.Source link

Must Read

বড়দিনের আগেই অক্সফোর্ড টিকার জরুরি অনুমোদন

আসন্ন বড়দিন অর্থ্যাৎ ২৫ ডিসেম্বরের...

Ishant Sharma likely to be fit for Adelaide Test

Injured fast bowler Ishant Sharma is likely to be fit for India's first Test of the Australia tour in December. That is the...

LA Dodgers claim Game 5

MLB: The LA Dodgers are just one win away from claiming the World Series after taking game 5 against the Tampa Bay Rays. Source...

JSE delisting spate does not necessarily reflect the st…

While delistings are painful, the reality is that none of this is new. The number of companies listed on the JSE has almost...