Home World EUROPE Leder demokrater i Norge: – Det er en farlig tid

Leder demokrater i Norge: – Det er en farlig tid


Hvem: Jonathan Roth

Hva: Leder av Democrats Abroad i Norge, organisasjonen for demokrater som bor her.

Hvorfor: Følger med på utviklingen i USA etter Joe Bidens seier i valget. 

Først, gratulerer med valgresultatet! Hvordan har du det nå?

– Takk! Vi er glade, ikke bare for oss selv, men for verden, faktisk. Men det er en farlig tid, vi tør ikke feire for mye ennå. Jobb nummer én er gjort, men jobb nummer to gjenstår. Helt til nå har vi hatt en felles forståelse i USA om at en presidentkandidat erkjenner nederlag når det er åpenbart at kandidaten ikke kan ta igjen den andre, og de ulike mediene har kåret en vinner. Det har alltid vært en helt fundamental felles forståelse av hva en fredelig maktovergang må innebære. Ingen har brutt den normen før. Ingen liker å tape valg, så ingen tapende part liker å erkjenne nederlag. Men det er slik vi gjør det.

Når går Trump til domstolene i flere stater. Hva venter du deg av de neste dagene og ukene?

– Det vi ser er en siste sjikane fra Trump-administrasjonen. Trump er villig til å bruke enhver bit av maktmaskineriet til å forsøke å svekke legitimiteten til Biden før han blir president. Det gjør dette til en farlig tid. Jeg så en meningsmåling nå som viste at 70 prosent av republikanske velgere mener valget ikke har vært fritt og rettferdig. Det er fordi Trump så hardt og egoistisk prøver å undergrave valget, i et valgsystem som har vært høyt aktet i generasjoner. 
Samtidig er det nesten ingen republikanske politikere som snakker høyt mot ham, fordi det står mye på spill for dem personlig dersom de vil fortsette i politikken. Trump ble ikke slått grundig nok til at han kan avskrives. Han vil nok beholde mye makt i partiet, og kanskje stille igjen. Han vil sørge for en ustabil situasjon, for å holde seg selv relevant. 

Hvor ødeleggende vil det være for Biden som president at så mange velgere ikke har tillit til valget som nettopp er gjennomført?

– Vi kan ikke gjøre noe med det, det er 100 prosent opp til Trump og hva han gjør. Fra dag én har han bare vært en president for sine egne. Men Biden vil være en president som forsøker å forene. Han har vært i politikken i 50 år, og kom inn i Senatet i 1972. Han har vært gjennom mange endringer i dette landet, har masse erfaring og er en brobygger mellom generasjonene. Han er den lederen vi trenger nå, og det at han ønsker å forene, er vårt beste håp nå.

Hvorfor vant Biden? Hør siste podkast «2020» fra ekspertene i Amerikanskpolitikk.no og Dagsavisen her: 

Hva gjorde du på valgnatten? Holdt du deg våken eller la du deg?

– Jeg la meg etter hvert, for jeg skulle på NRK dagen etter, og vi visste at det kunne ta lang tid før det var klart hvem som hadde vunnet. Vi var veldig forberedt på at en del av de viktige statene, som Pennsylvania, ville ta flere dager å få resultatet fra, og at mange demokratiske stemmer ville bli talt etter hvert. Så dagen etter valget var jeg ganske trygg på at Demokratene kom til å hale det i land etter hvert.

Hva var det viktigste Biden gjorde som ga ham seieren?

– Biden klarte å sette sammen koalisjonen av arbeiderstemmer igjen i vippestatene i Midtvesten, og det var viktig. Nøkkelen til Bidens suksess i valget var at han nådde målene sine i byene, i tillegg til at han gjorde det litt bedre enn Clinton gjorde i 2016, rundt 3–4 prosentpoeng, i mange av forstedene og andre områder like utenfor byene.

Hva er viktig for Biden i denne overgangsperioden?

– Mens Trump prøver å gå rettens vei, har Biden de siste dagene etablert et slags skyggepresidentskap, der han går ut på TV hver dag og snakker til folket. Det er viktig at han holder seg synlig og viser at han er i ferd med å bygge opp en ny regjering. Det er også administrative hindre i veien i overgangsarbeidet for Biden, men heldigvis har han lang erfaring fra Det hvite hus, så han vet hva som venter ham når han kommer dit. 

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg har en datter på rundt ett år, og det gjør meg lykkelig å se henne vokse opp. Før var jeg interessert i mange forskjellige ting, men akkurat nå er det hun som opptar meg mest. Men: Nå etter valget i USA er det faktisk blitt lettere å se henne inn i øynene og vite at noe annet venter.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Mot autoritærisme. Da jeg flyttet til Norge var jeg ikke så politisk aktiv, men det ble jeg etter at Trump ble valgt.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?
– Bill Clinton. Han var president da jeg vokste opp. Han er den smarteste presidenten vi har hatt, i tillegg til Obama.Source link

Must Read

How To Succeed When Taking Your Company Overseas

03We international lawyers often get calls and emails from companies looking to set up a...

China on the G7 Agenda

The 47th G7 summit was held from June 11-13 in Cornwall. China is, of course,...

How to Reduce Your Foreign Manufactured Product Liability Risks

How often do you stop to think about the ubiquitous “Made in China” label? If...

Socialist-Themed Vegan Food Company Lays Off Workers Without Notice Or Severance

A self-described socially conscious vegan food manufacturer laid off its entire production staff in North Carolina on Friday, infuriating workers who said the...

Will Hong Kong’s New Film Censorship Law Kill Off Local Production?

In 1988, Hong Kong passed a Film Censorship Ordinance that updated previous guidelines governing film...